website - vitaliteit tip - blauw - 16.jpg

 

Interview met Rita Roelvink, medewerker cluster Burgerzaken bij de Gemeente Bronckhorst

 

                                         

Rita Roelvink

Rita is al bijna 38 jaar werkzaam bij de gemeente. Eerst 26 jaar in de gemeente Zelhem en sinds de herindeling op 1 januari 2005 werkzaam in de gemeente Bronckhorst.

 

Wat was voor jou de reden om je aan te melden voor het programma?

 

Rita was voordat ze deelnam aan de Vitaliteit Route bij de Gemeente Bronkhorst al erg geïnteresseerd in een gezonde levensstijl. Ze vertelt: “ Ik ben altijd al bezig geweest met voeding, het is niet zo dat ik helemaal blanco in dit project stapte. Op het moment dat ik me inschreef was ik al volop bezig om kilo’s kwijt te raken en probeerde ik een gezonde levensstijl te hanteren. Toch bleek later pas dat mijn deelname aan de route een echte eye opener voor mij is geworden, ik heb leren omdenken. Ik was gewoon nieuwsgierig, mijn collega’s hadden al deelgenomen aan de vorige vitaliteitsroute en hadden interessante gesprekken naar aanleiding van de workshops. Ik was erg benieuwd naar wat het nou eigenlijk inhield”. Naast haar nieuwgierigheid was er nog een reden, Rita wilde zo graag een keer op “dat apparaat” staan. Dat apparaat is de Tanita weegschaal, de startmeting bij iedere deelnemer aan de vitaliteitroute. Door middel van dit apparaat worden o.a. vetpercentage, vochtgehalte, BMI, botmassa, spiermassa en de metabolische leeftijd gemeten. Rita vertelt mij open en vol humor dat ze verwacht had dat ze wel 104 jaar zou zijn. Dat bleek niet het geval, maar Rita was wel 15 jaar ouder dan haar werkelijke leeftijd. Het maximale verschil dat gemeten kan worden. De start van de vitaliteit route was een feit, er was werk aan de winkel!

 

En ik kan wel zeggen dat Rita de uitdaging is aangegaan: “Ik wil wel graag vertellen dat de vitaliteitroute geen wondermiddel is. Om echt resultaat te behalen moet je super gemotiveerd zijn en dat ben ik nog steeds. Voordat ik aan de route begon was ik al behoorlijk afgevallen, en vroeg me af ‘hoe nu verder’. Het JoJo effect ken ik als geen ander en dat wilde ik niet meer. Jullie coach Karin heeft me in laten zien dat gezond zijn niet alleen draait om het juiste gewicht. Deze gedachte heb ik overgenomen en ik ben gestopt met calorieën tellen. Ik heb geleerd hoe ik etiketten moet lezen en let nu op de samenstelling van een product qua vetten en suikers en veel minder op het aantal calorieën.” Ik heb een leidraad gekregen over wat verantwoorde hoeveelheden zijn.

 

Vanaf het moment dat Rita gestopt is met het eten van snelle suikers, is ze ook begonnen met sporten (Curves). Ook wandelt ze veel.  “Ik heb het gevoel dat ik heel anders ben afgevallen deze keer. Mijn lichaam voelt beter, strakker, ik heb niet alleen gewicht verloren maar deze keer is er iets voor in de plaats gekomen. Ik heb nieuwe levensenergie, ik voel me een ander mens. Ik ging altijd met de auto naar mijn werk en nu fiets ik bijna iedere dag deze afstand. Het mooiste is dat ik gewoon lekker kan blijven eten, ik eet iedere dag een schaaltje ongebrande ongezouten noten, pure chocola met een hoog cacao gehalte en andere tussendoortjes naast de gewone maaltijden. Dat gezond eten goed is ziet zelfs mijn kapper, mijn haar ziet er veel beter uit. Ik zie zelfs dat mijn oogwit van kleur is veranderd, het is veel witter.

 

Tijdens de vitaliteitroute werd door Rita en haar collega’s veel meer over gezonde voeding gesproken dan voorheen, terwijl dit maar 1 onderdeel van de vitaliteitroute is. Slaap, bewegen en hoe om te gaan met stress zijn de andere onderwerpen. “Het is heel gek, maar toen ik jullie slaaptips ging toepassen leek het wel of ik minder goed ging slapen. Ik werd waarschijnlijk onrustig als ik voor het naar bed gaan niet nog even op mijn mobieltje kon kijken (het licht van de telefoon remt de aanmaak van melatonine wat nodig is om goed te kunnen slapen). Gelukkig geldt dit niet voor de andere deelnemers. Het was fijn om wat meer informatie omtrent al deze onderwerpen te krijgen maar ik ben voornamelijk met voeding en bewegen aan de slag gegaan. Andere collega’s hadden andere issues, die op het gebied van slapen of stress speelden.

 

Dat is het mooie van de route, je bepaalt  je eigen doelen en aandachtspunten. Het is niet iets dat je opgedrongen wordt. Je wordt goed begeleid en krijgt tips van de coach, zij motiveert maar verplicht je tot niets. Lees hier het vervolg van Rita's verhaal.

 

 

 

 

Contact vc

 

 

 

 

 

 

Privacy  Disclaimer