website - vitaliteit tip - blauw - 15.jpg

 

Interview met Rolien Arentsen, zorginkoper GGZ bij ENO

 

Rolien foto1

Rolien is na een aantal jaren als manager in de detacheringsbranche nu werkzaam als zorginkoper GGZ bij zorgverzekeraar Eno. Hier onderhoud ze met veel plezier de contacten met diverse zorgaanbieders binnen de geestelijke gezondheidszorg. Rolien heeft van September 2015 tot en met April 2016 samen met haar collega’s bij Eno deelgenomen aan de Deventer Ondernemers Challenge. Een vitaliteitsprogramma met een wedstrijdelement, waar tal van andere Deventer bedrijven aan deelnamen. 

 

Wat was voor jou de reden om je aan te melden voor het programma?

 

“Ik las de mogelijkheid om mee te  doen via ons intranet en werd er eigenlijk direct blij van, ik had enorme behoefte aan energie en vitaliteit dus ik hoefde er eigenlijk niet eens over na te denken.Toen ik verder las en ontdekte welke resultaten er met het meedoen aan deze Challenge te behalen waren was ik helemaal overtuigd. Een dergelijk programma was helemaal nieuw voor mij, ik heb me direct aangemeld en 9 andere collega’s volgden al snel.

 

Rolien had voordat ze aan de Challenge begon een duidelijk doel voor ogen, ze wilde minder moe zijn. “Als ik dat kan bereiken ben ik al tevreden, er hebben in de afgelopen tijd een aantal belangrijke gebeurtenissen in mijn leven plaats gevonden waardoor ik onverwachts een alleenstaande ouder ben geworden. Dat hakte er nog al in. Ik had weinig energie en het lukte mij niet om over het punt heen te komen om dit weer aan te vullen. De workshops over voeding, slaap en hoe om te gaan met stress hebben mij hierover veel inzichten gegeven.”

 

Voorafgaand aan deze workshops wordt bij de start van het traject eerst een vitaliteitcheck gedaan. Bij deze check worden verschillende zaken gemeten, o.a. vetpercentage, vochtgehalte, BMI, botmassa, spiermassa en de metabolische leeftijd. Rolien: “ Ik vond de beginmeting echt een verschrikking, en dan met name het resultaat. Maar daardoor is zo’n meting juist heel goed, ik werd meteen scherp gezet. Wat ik fijn vond was dat de coach geen enkel oordeel over het resultaat had. Er werd geen nadruk gelegd op bijvoorbeeld overgewicht, terwijl ik hier zelf van schrok. Maar Ellen, de vitaliteitscoach die die check afnam, legde juist heel erg de nadruk op het krijgen van energie, je weer lekker voelen. Dit vond ik erg fijn en is ook de reden dat ik niet ben afgehaakt. Ik ben wel naar aanleiding van dit 1e meetmoment naar een diëtiste gegaan en ben inmiddels 7 kilo afgevallen. Er werd geen druk opgelegd door de coach en daardoor kwam alles veel meer vanuit mezelf”.

 

Rolien verteld dat ze niet haar hele eetpatroon om hoefde te gooien, bewust eten, meer water drinken zorgden al voor een belangrijke verandering. Ook is ze weer gaan sporten, “het lukte mij niet om naar de sportschool te gaan. Het was een enorm gestress om oppas te regelen, of mijn dochter wilde niet slapen waardoor ik weer niet op tijd weg kon. Het was gewoon niet leuk en ontspannend. Via een collega die ook meedoet aan de Challenge hoorde ik dat er bij Studio Perfect (Sportschool in Deventer) kinderopvang aanwezig is. Ik ga nu iedere woensdagochtend, mijn vrije dag, samen met mijn dochter naar de sportschool en hebben we allebei veel plezier.  In combinatie met de voedingstips die ik van jullie coach heb gekregen komt mijn persoonlijke doel van 20 kilo afvallen ineens veel dichterbij.”

 

Over de vraag wat waren voor jou belangrijke eye openers hoeft Rolien niet lang na te denken: “ Dat bijna overal suiker in zit vond ik zo shocking. Dat wist ik echt niet, er is een hele lijst producten ontstaan die ik niet meer eet. Door het meedoen aan de challenge en het bijwonen van de workshops is mijn kennis op het gebied van voeding toegenomen. In vergelijking met de andere onderwerpen die aan bod kwamen: slapen & energie en meer succes door stress heb ik aan het onderdeel voeding de meeste aandacht besteed. Ik heb mezelf weer terug gevonden lijkt het wel! Het meedoen gaf me vertrouwen en ik besefte dat ik mijn goede gewoonten ook weer kon terugpakken als ik dat wilde. Samen met een collega doe ik mijn best om toch vooral ook voldoende water te drinken, dit is iets wat ik te weinig deed. Ik vind het effect hiervan verbazingwekkend. Voor deelname aan de challenge was ik me hier niet zo van bewust. Wat ik ook niet wist, is hoe groot de invloed van melatonine op je slaap is, het gaf mij niet alleen inzicht in mijn eigen slaappatroon, maar ook in dat van mijn dochter. Juist de mix van informatie waar je zelf iets mee kan doen en de motivatie door de persoonlijke coaching vond ik de kracht van de vitaliteitschallenge.”

 

Het team van Eno heeft aan diverse activiteiten deelgenomen, o.a. de Strong Viking Run en de IJsselloop stonden op het programma. Er zijn bootcamps georganiseerd, we wandelen 2x per week en ook collega’s die niet meedoen aan de challenge sloten zich hier bij aan. Ook de Sugar Challenge ( samen een week lang zo weinig mogelijk toegevoegde suikers eten) zorgde ervoor dat veel collega, vrienden en familie samen een uitdaging aangingen. Daarnaast zijn we als team in gesprek gegaan met het bedrijf wat de catering in onze kantine verzorgd. Samen hebben we er voor gezorgd dat er nu meer gezonde producten verkrijgbaar zijn. Er is bijvoorbeeld nu elke donderdag een saladebuffet. We hebben zeker iets in gang gezet binnen Eno. Er zijn bijvoorbeeld statafels besteld om staand te gaan vergaderen.

 

Rolien heeft veel plezier beleefd aan de Deventer Ondernemers Challenge en haar doelen grotendeels bereikt. Op de laatste vraag omschrijf de betekenis van de Challenge in 1 zin antwoorde Rolien: “Het gaf me op het juiste moment een zetje in mijn rug, ik ben weer voor mezelf gaan zorgen.”

 

Met vriendelijke groet,

Rolien Arentsen

 

 

 

 

Contact vc

 

 

 

 

 

 

Privacy  Disclaimer